0
produkt/-ów
0,00 zł


 Na rynku istnieje wiele różnego rodzaju napojów, soków na bazie owoców. Warto wiedzieć jakie są miedzy nimi różnice, aby dokonać najlepszego wyboru. W związku z tym, że GREEN’O jest najbliższy naszemu sercu, zaczniemy od tego czym jest sok tłoczony.

Sok tłoczony

Sok tłoczony powstaje w bardzo prosty sposób. Odpowiednio umyte i przygotowane warzywa lub owoce przeciska się przez maszynę ze specjalnie przygotowanymi walcami. W efekcie otrzymujemy sok bezpośrednio wyciśnięty z samych owoców lub warzyw. Taki sok poddawany jest pasteryzacji w niskiej temperaturze dzięki czemu zachowuje trwałość przez kilka miesięcy.

Taki właśnie jest sok tłoczony GREEN’O. To naturalny sok bez żadnych dodatków - esencja tego co najlepsze w owocach i warzywach i ich prawdziwy smak.  

Sok z koncentratu

To co widzimy na półkach sklepowych w kategorii soki to najczęściej produkty, które pochodzą z koncentratu. Oznacza to że za pomocą różnych procesów fizycznych lub chemicznych najpierw z owoców została odparowana woda po to, aby powstał koncentrat. Następnie, w procesie produkcji, do takiego koncentratu została z powrotem dodana woda, a czasem jeszcze inne dodatki, aby powstał sok. Spotykane na półkach soki z magiczną nazwą 100% oznaczają, że do koncentratu dodano tyle samo wody ile wcześniej odparowano. Pozostaje tylko pytanie dlaczego smak takiego soku jest daleki od domowego.

Zgodnie z przepisami unijnymi do soków owocowych można dodawać substancje słodzące i zakwaszające. Natomiast zabronione jest dodawanie sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.  

Nektar

To rozcieńczony wodą sok powstały najczęściej z koncentratu, przecier albo mieszanina tych dwóch produktów. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona w przepisach unijnych i różni się w zależności od rodzaju owocu. Niemniej jednak w nektarze zazwyczaj nie znajdziemy więcej niż 50% soku. Mniej naturalnego soku negatywnie wpływa na smak dlatego przepisy zezwalają na dodawanie do nektaru większej ilości cukru lub substancji słodzących (w porównaniu z sokiem), które można łączyć z dodatkiem substancji zakwaszających.

Napój

Zazwyczaj ma najmniej wspólnego z sokiem. W napojach owocowych w porównaniu z sokami i nektarami jest najmniej soku z prawdziwych owoców.  Zazwyczaj jest to około kilku do kilkunastu procent. Zdarzają się takie, które zawierają 20% soku. Pozostaje zatem pytanie co stanowi pozostałą zawartość i co tak naprawdę nadaje smak tym produktom? Niestety są to aromaty, barwniki naturalne i sztuczne, konserwanty, sztuczne substancje słodzące. Chciałoby się podsumować woda z cukrem lub słodzikiem o posmaku wybranego owocu ;(

Polecane:
jabłkowo–gruszkowy
jablko-5l-gruszka6
5 l
cena:
27,00 zł
jabłkowo-aroniowy
jablko-5l-aronia9
5 l
cena:
29,00 zł